ΕλληνικάEnglish

Αξιοθέατα

Παραδείσι

Στο Παραδείσι μπορείτε να περιπλανηθείτε στα σοκάκια του χωριού και να απολαύσετε τις φυσικές ομορφιές που απλόχερα χάρισε ο Δημιουργός.

Μπορείτε να περπατήσετε το ποταμάκι που περνάει ακριβώς κάτω από τη βεράντα της ταβέρνας μας και να πάτε στον παλιό νερόμυλο και ακόμη πιο πάνω στις πηγές του.

Στο Παραδείσι επίσης γίνονται και αρκετά πανηγύρια όπως την Πρωτομαγιά, του Αγίου Πνεύματος, του Αγίου Ιωάννη (στις 29 Αυγούστου) καθώς και διάφορες εκδηλώσεις του τοπικού εκπολιτιστικού συλλόγου.

 


Το Δρακόσπιτο της 'Οχης (1396 μ.)

thumb_drakospitoΑπό το Καταφύγιο της Όχης ξεκινά μονοπάτι που οδηγεί βόρεια, στην κορυφή του βουνού. Μετά από 50 λεπτά ανάβασης σε δύσκολο τερέν, κανείς φτάνει σε ένα ανεμοδαρμένο πλατό που θυμίζει σεληνιακό τοπίο. Η θέα προς το Αιγαίο είναι συναρπαστική. Πάνω στο πλατό φωλιάζουν σπάνια πουλιά και ενδημικά φυτά φυτρώνουν στις ρίζες των βράχων. Το υψηλότερο σημείο του πλατό είναι η υψηλότερη κορυφή της Όχης (Προφήτης Ηλίας, 1396 μ.).

thumb_a57Ελάχιστα μέτρα χαμηλότερα από την κορυφή βρίσκεται το πιο σημαντικό και μυστηριώδες μνημείο της Όχης, Το Δρακόσπιτο. Οι αρχαιολόγοι διατείνονται ότι είναι λατρευτικός ναός της Ήρας ή του Ηρακλή, αφού σύμφωνα με την μυθολογία η μητέρα των αρχαίων θεών στην κορυφή της Όχης έσμιξε με τον Δία. Από εκεί προκύπτει και η ονομασία αφού "όχεια" σημαίνει "συνεύρεση-σμίξιμο". Το κτίσμα είναι φτιαγμένο από τεράστιες μονολιθικές πέτρες, με πάχος τοιχωμάτων μέχρι και 1,5 μ. Πρόκειται για πανάρχαιο κτίσμα του οποίου, τόσο τα δομικά υλικά, όσο (κυρίως) ο εκπληκτικός τρόπος της κατασκευής του προδιέθεταν τους προγόνους μας να το θεωρούν υπερφυσικό δημιούργημα (εξ ου και "Δρακόσπιτα"), μαρτυρώντας πως αρκετούς αιώνες πριν αρχίσει να καταγράφεται η ιστορία μας, από δω πέρασαν άνθρωποι που ήταν πραγματικά "δράκοι" στις επινοήσεις και τον πολιτισμό.